Törtek-társasjáték

2016.02.11 22:14

A törtektől félnek a gyerekek. Megfoghatatlan, érthetetlen, nehéz számukra. De egy színes társasjátékkal ezen könnyen változtathatunk. Ezért készítettem el ezt a páros játékot. Az alapötlet nem az enyém, szorzótábla gyakorlására találtam itt . Ezt dolgoztam át törtekre. 

A játék menete egyszerű. 

Szükségünk van: 

  • 1 db dobókockára
  • 2 db bábura
  • 9-9 db színes korongra (de még jobb az áttetsző zseton)   

 
 
 
A játék elején a játékosok eldöntik, hogy a játéktábla közepén lévő 3X3-as mezők közül melyik az egyik, és melyik a másik játékosé. 
A bábuk a START mezőről indulnak. A játékosok felváltva dobnak, és a dobott számnak megfelelőt lépnek. A mezőn lévő tört képéhez tartozó törtet lefedhetik a saját 9-es táblájukon. Aki bármelyik körben a START mezőre lép, lefedhet egy tetszőleges mezőt a tábláján. 
 
Az nyer, aki hamarabb lefedi mind a 9 mezőjét.
 
 
 
 
 
A játéktábla innen: Törtek-társas letölthető.
 
 
A törtek gyakorlásának akkor van igazán hatása, ha azt helyes MÓDSZERTANnal tanítjuk. Az általam használt, és jól bevált módszer a törtek gyakorlásához a következő:
  1. Kérjük meg a gyereket, hogy számolja meg, hogy hány részre osztottuk az egészet. Pl. 5.
  2. Kérjük meg, hogy akkor nevezze meg, mondja ki a törtrész nevét: ötöd. Ez a törtrész NEVE. (Ez ugye a nevező, így a fogalmat is könnyebb megjegyezni.)
  3. Számláltassuk meg, hogy hány részt színeztek ki! Sohasem szabad úgy számolni, hogy 1,2,3, mert az a törtek témakörében (is) az egészeket jelöli. A helyes számlálás: 1 ötöd, 2 ötöd, 3 ötöd.  
  4. Tehát a tört a 3/5.
Ha már sokszor gyakoroltuk, akkor egy idő után segítő kérdések sem szükségesek, DE MINDEN MEZŐT LÉPÉSENKÉNT NEVEZTESSÜNK EL, még akkor is, ha a gyerek úgy gondolja, hogy már ránézésre is meg tudja mondani a törtet. Ekkor már elegendő az "5---ötöd---3 ötöd" megnevezés mezőnként. Ne engedjük a korongokkal való lefedést, ha nem így mondta meg a törtet. A célunk ugyanis az, hogy alaposan rögzüljön a tört megállapítása. 
 
Jó gyakorlást kívánok!